VIDEO | Cum introducem vitamina C în rutina de îngrijire a tenului. Recomandarea medicilor dermatologi: „Poate merge pe toate tipurile de ten, însă trebuie aleasă formula chimică potrivită”

Publicat: 10/10/2022, 16:43

Dr. Iulia Panțuru, medic dermatolog, a vorbit, luni, la Neatza cu Răzvan și Dani, despre modalitatea corectă de îngrijire a tenului, în funcție de tipul de piele. Medicul a precizat că vitamina C este unul dintre cele mai importante ingrediente pentru un ten luminos și pentru tratarea semnelor de îmbătrânire.

„Vitamina C este o substanță extrem de benefică pentru sănătatea corpului, în general, și a pielii. Noi o folosim aplicată pe piele, pentru că din alimentație ajunge destul de puțin în epiderm și atunci când o aplicăm pe piele, ne așteptăm la următoarele efecte: în primul rând, antioxidant – neutralizează radicalii liberi de oxigen care se formează în urma expunerii la soare, poluare, mașini, viață, în general, și care distrug colagenul.

În al doilea rând, o folosim pentru stimularea producției de colagen, dar, în același timp, inhibă și distrucția lui. Și în al treilea rând, o folosim pentru efectele sale împotriva petelor pigmentare. Atunci când aplicăm vitamina C pe piele, este important să menținem o concentrație între 8 și 20%. Tot ce este peste 20% devine iritant și nu aduce beneficii suplimentare.

Iar dacă avem o piele sensibilă este bine să ne limităm la maxim 10%, pentru că altfel poate fi iritantă. Eficiența vitaminei C, ca și a celorlalte produse, se dobândește prin aplicare consecventă și nu prin alegerea unei concentrații foarte mari. Dacă vorbim de administrarea sistemică, într-adevăr, știm că am supradozat vitamina C atunci când avem disconfort digestiv – greață, vărsături, balonare, diaree etc.”, a precizat dr. Iulia Panțuru.

Dr. Iulia Panțuru a explicat că atât în cazul tenului gras, cât și în cazul tenului sensibil, nu este recomandată folosirea vitaminei C în formă pură, ci combinată cu anumite substanțe.

„Vitamina C se găsește în formulările de produse dermatocosmetice sub două forme: vitamina C activă sau acid ascorbic, care odată aplicat pe față funcționează, însă dezavantajul ei este că este extrem de instabilă. Se inactivează sub radiații ultraviolete, dacă stă la aer, dacă lăsăm capacul desfăcut etc. și atunci e bine să alegem produse cu sticluțe cât mai mici, care să se termine repede, cu sticlă maronie, în așa fel încât să o protejăm de soare, de mediul înconjurător.

Și doi, sub forma esterilor vitaminei C, care sunt mult mai stabili, însă eficiența lor este mai mică. Dacă vorbim, de exemplu, de tenul gras, varianta de acid ascorbic clasică nu este cea mai recomandată, ci recomandăm un ester al vitaminei C, și-anume sodiu ascorbil fosfat. Dacă avem o piele sensibilă, iarăși nu vom folosi vitamina C pură, ci mai degrabă magneziu ascorbil fosfat. Deci sunt și anumiți esteri care se potrivesc mai bine pentru anumite tipuri de ten”, a afirmat dr. Iulia Panțuru.

Medicul dermatolog a precizat că este important ca vitamina C să fie aplicată și la nivelul pielii, în contexul în care „în epiderm ajunge o cantitate destul de mică”.

„Dacă alegem să o introducem în rutină, ar trebui să introducem singură, prima dată, după ce avem convingerea că rutina noastră de curățare hidratare SPF este potrivită tipului nostru de ten și introducând-o în concentrații mici. Dacă este bine tolerată, ulterior putem să o combinăm și cu niacinamidă, și cu vitamina E și acid ferulic, care este o combinație extrem de reușită, pentru că se potențează între ele.

Putem să o combinăm cu alfa-hidroxi acizi, de exemplu, cu acid glicolic, și să obținem efecte anti-aging mult mai mult mai mari, însă nu se recomandă să combinăm acidul ascorbic – forma activă – cu retinol. Vitamina C are nevoie de un pH extrem de acid ca ea să acționeze – sub 3,5 – iar retinolul de un pH bazic. Și atunci vom aplica vitamina C, de exemplu, dimineața – dacă avem în rutină și retinol – și retinolul seara sau vom alege pentru seară un ester al vitaminei C și nu acidul ascorbic pur. Poate merge pe toate tipurile de ten, însă trebuie aleasă formula chimică potrivită.

Putem să suplimentăm vitamina C dacă suntem bolnavi, dacă avem o inflamație, dacă avem o intervenție chirurgicală, tumori, etc. însă în epiderm ajunge o cantitate destul de mică. Deci indiferent de cât de multă vitamină C luăm, e important să o aplicăm și la nivelul pielii. Pielea nu se manifestă când avem deficit de vitamina C, mai degrabă resimțim nervozitate, iritabilitate, oboseală, decât să putem citi asta pe piele”, a menționat dr. Iulia Panțuru.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Care sunt scenariile pentru turul 2. Oferta Elenei Lasconi: Guvern PSD-PNL-USR-UDMR. Varianta lui Georgescu: Guvern...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluire șoc despre Călin Georgescu. Actorul Florin Zamfirescu aruncă bomba: Dispar toate!
Cine e BOGPR, magnatul din spatele lui Călin Georgescu. Legătura cu Nicolae Guță
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Gabriel Cotabiță va fi incinerat! Iulian Vrabete, detalii despre ultima conversație cu artistul
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Zeci de balene eșuate pe o plajă din Noua Zeelandă, salvate de localnici și autorități